Nikki Health Orthomoleculair & Spinal Flow Technique

View Original

Diepgaande impact van trauma op het lichaam

Het werkingsmechanisme van trauma in het lichaam is complex en kan verschillende fysieke, emotionele en neurobiologische reacties omvatten. Wanneer iemand wordt blootgesteld aan een traumatische gebeurtenis, kan het lichaam reageren op een manier die verder gaat dan de normale stressrespons. Trauma, in al zijn vormen, heeft een aanzienlijke impact op zowel de geest als het lichaam. Het is een complexe reactie op overweldigende ervaringen die diepe sporen kunnen nalaten in de manier waarop we denken, voelen en functioneren. Generatiegebonden trauma, doorgegeven via familiegeschiedenis en culturele achtergrond, kan ook diepgaande invloeden hebben op het welzijn, zelfs zonder directe blootstelling aan een traumatische gebeurtenis. Begrip en verlichting van dit soort trauma zijn van vitaal belang voor persoonlijke genezing en welzijn.

Trauma wordt vaak gezien als iets zwaars of beladen, maar eigenlijk is het een complexe reactie op een onverwerkte gebeurtenis, die een impact heeft op ons zenuwstelsel. Het draait niet zozeer om de gebeurtenis zelf, maar om hoe ons zenuwstelsel daarop reageert. Wanneer het zenuwstelsel overweldigd wordt en de ervaring niet verwerkt, blijft de opgehoopte energie vastzitten in ons systeem.

Wat gebeurt er in ons lichaam?

  1. Fight-or-flight-respons
    Wanneer het lichaam een traumatische gebeurtenis ervaart, activeert het vaak het sympathische zenuwstelsel als reactie op gevaar. Dit veroorzaakt een 'fight-or-flight'-reactie, waarbij hormonen zoals adrenaline en cortisol vrijkomen om het lichaam voor te bereiden op actie. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, snellere ademhaling, versnelde bloedcirculatie en een verhoogde alertheid. Je staat altijd aan en bent alert. Je stuitje trekt naar binnen waardoor er spanning komt op het dura mater, wervelkolom, nek en schedel.

  2. Veranderingen in het brein
    Trauma kan de structuur en functie van de hersenen beïnvloeden. De amygdala, een deel van de hersenen dat betrokken is bij emoties en angstreacties, kan overactief worden, waardoor iemand overdreven reageert op potentiële dreigingen. Ook kan de hippocampus, verantwoordelijk voor geheugen en emotieregulatie, worden beïnvloed, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het verwerken en herinneren van de traumatische gebeurtenis. Daardoor worden kunnen mensen een trauma vaak niet herinneren, het is weggestopt om jezelf te beschermen.
    De connectiviteit tussen de linker- en rechterhersenhelft kan verstoort raken waardoor de communicatie tussen de amygdala, de prefrontale cortex (die betrokken is bij redeneren en besluitvorming) en andere gebieden wordt belemmerd. Dit heeft invloed op het reguleren van je emoties, rationeel denken en gepast te reageren op stressvolle situaties. Daarnaast kan de ene hersenhelft actiever worden dan de andere. Linkerhersenhelft (analytisch denken en taal) kan zorgen voor moeite met spraak of het onder woorden brengen van emoties na een traumatische ervaring. Een overactiviteit van de rechterhersenhelft wordt geassocieerd met emotionele verwerking, het verwerken van beelden en herinneringen.

  3. Dysregulatie van het stressresponssysteem
    Langdurige blootstelling aan trauma kan leiden tot een verstoorde regulatie van het stressresponssysteem inclusief de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren (het HPA-systeem). Dit kan resulteren in een continue of herhaalde afgifte van stresshormonen, wat het lichaam kan uitputten en kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Hallo burn-out!

  4. Veranderingen in het autonome zenuwstelsel
    Trauma kan invloed hebben op het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van lichaamsfuncties die niet bewust worden gecontroleerd, zoals ademhaling, hartslag en spijsvertering. Dit kan leiden tot verstoringen in deze functies, wat zich kan uiten in symptomen zoals hyperventilatie, hartkloppingen, of spijsverteringsproblemen.

  5. Verhoogde gevoeligheid voor stressoren
    Na trauma kan iemand een verhoogde gevoeligheid ontwikkelen voor stressoren in hun omgeving. Zelfs subtiele of schijnbaar onschuldige signalen kunnen een sterke emotionele of fysieke reactie uitlokken vanwege de veranderingen in het stressresponsysteem.

Trauma heeft impact op verschillende aspecten in het leven, waaronder relaties, gedrag, emoties en wereldbeeld. Daarnaast kunnen deze aspecten, gebeurtenissen, woorden, plaatsen, of zelfs interne ervaringen zoals emoties of herinneringen (geur, geluid, aanraking etc), die associaties oproepen met een eerdere traumatische gebeurtenis een trigger vormen. Ze kunnen het trauma heractiveren en leiden tot intense emotionele, fysieke of mentale reacties bij mensen die het trauma hebben ervaren zoals; angst, paniek, dissociatie, woede, flashbacks, hyperventilatie, en fysieke symptomen zoals verhoogde hartslag, zweten, trillen, of misselijkheid.

Het begrijpen van triggers en het identificeren ervan is cruciaal voor mensen die trauma hebben ervaren. Het kan helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën, zelfzorgtechnieken, en het zoeken naar professionele hulp om de impact van triggers te verminderen en effectief om te gaan met de reactivering van trauma. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, EMDR, hypnose en lichaamsgerichte benaderingen kunnen helpen bij het verwerken en verminderen van de effecten van triggers en traumatische herinneringen.

Heling gebeurt via het lichaam. Want wanneer we gevoelens niet kunnen uiten of letterlijk van ons afschudden (zoals paarden/honden) hoopt die energie zich op in ons lichaam. Herhaaldelijk trauma bouwt dit zich langzaam op, terwijl plotseling trauma ook in één intense reactie kan plaatsvinden. Wil je een effectieve genezing van trauma? Pak dan deze opgeslagen energie in het lichaam aan.

De Spinal Flow Technique biedt een prachtige trauma- en stress release! Gericht op het herstellen van de balans in het zenuwstelsel en fysieke en mentale balans. De wervelkolom speelt een cruciale rol bij de regulatie van het zenuwstelsel, en het vrijmaken van spanning en blokkades kan de doorstroming van energie en informatie door het lichaam verbeteren. De Spinal Flow Technique werkt op een zachte manier, waardoor het lichaam ruimte krijgt om spanning los te laten en zichzelf te herstellen op een dieper niveau waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer in balans komt. Onze lichamen zijn uiterst intelligent en weten precies wat nodig is, als je het maar de ruimte geeft om te mogen helen!

Bij trauma release wordt er vaak gesproken over het trauma, of roep je herinneringen op. Dat kan ontzettend heftig zijn. Tijdens de healingsessies wordt het trauma niet herbeleefd en hoef je er ook niet over te praten. Wel zo fijn!