Nikki Health Orthomoleculair & Spinal Flow Technique

View Original

Endometriose en kinderwens

Endometriose is een zeer pijnlijke aandoening bij vrouwen en kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Bij endometriose groeit baarmoederslijmvlies gelijkend weefsel op plaatsen waar het niet hoort. Zoals in de buikwand, aan de spierwand van de baarmoeder, op of in de eierstokken, eileiders, tussen de baarmoeder en de blaas of endeldarm en/of het buikvlies.

Soms wordt endometrioseweefsel ook buiten de buikholte gevonden (longen, neus, navel). Net als het baarmoederslijmvlies reageert dit weefsel op hormonen met een groeifase en een fase waarbij het weefsel afgebroken wordt. Dit kan vooral tijdens de menstruatie zeer pijnlijk zijn en krampen geven (menstruatiepijn, ook wel endometriosepijn). Bij endometriose kunnen er ook verklevingen, cystes en littekenweefsel in de buik ontstaan waardoor een eventuele zwangerschap bemoeilijkt wordt.

Een verstoring van de hormoonbalans, een overbelaste lever, de anticonceptiepil, erfelijkheid en chronische stress zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij endometriose. Hormoonschommelingen beïnvloeden endometriose. Met name een verstoorde balans tussen oestrogeen en progesteron is van grote invloed. Bij endometriose is er sprake van chronische en/of laaggradige ontstekingen. Deze laaggradige ontstekingen kunnen door middel van Orthomoleculaire therapie worden verminderd waardoor de pijn kan verminderen.

Hormoonbalans versus neurotransmitters

Stressvolle periodes, veel “moeten” van jezelf, het huishouden, carrière, sociaal leven en (financiële) zorgen kunnen een aanslag zijn op verschillende systemen in je lichaam. Wanneer iemand veel stress ervaart dan is de vraag naar adrenaline hoog. Dit heeft tot gevolg dat er te weinig neurotransmitters dopamine, serotonine en melatonine aangemaakt wordt omdat alle co-factoren opgaan aan de productie van adrenaline. Hierdoor ontstaat er een disbalans tussen activiteit en ontspanning. Neurotransmitters en hormonen zijn vica versa met elkaar betrokken en beïnvloeden elkaar.

De behandeling is dus niet alleen gericht op het verminderen van laaggradige ontstekingen. Maar ook op het verbeteren van de hormoon-, en neurotransmitter balans, het biologisch ritme, het energieniveau en stressreductie.

Het dopamineniveau bijvoorbeeld, wordt gestimuleerd door met aandacht en plezier ergens mee bezig te zijn. Genieten van wandelingen in de natuur waarbij je kijkt met aandacht, de wind, zon, regen of koude voelt op je gezicht. Plezier maken of je aandacht verliezen in leuke hobby’s. Ook dat zijn leefstijlinterventies die van belang zijn. Dagelijkse beweging, bij voorkeur nuchter voor de maaltijd. Activeert de stofwisseling en heeft een positieve uitwerking op chronische en/of laaggradige ontstekingen.